sonoGROTTO

Home/sonoGROTTO

Awards: |Year: |Entry Categories:

sonoGROTTO

Company:
Kuth Ranieri Architects
725 Greenwich Street
San Francisco, California 94133
(415) 544-9880
http://kuthranieri.com
Contact:
Elizabeth Ranieri
Business Phone: (415) 544-9880

Project Location: San Francisco, CA
Completion Date: 10/06/2016
Owner: SF Planning Department/Yerba Buena Center for the Arts

Architects Involved:
Kuth Ranieri Architects Team: Byron Kuth, Elizabeth Ranieri, Ethen Wood, Leif Estrada, Carlos Esquivel, Danielle Aspitz, Julian Daly,

Project Description

Tasked by Yerba Buena Center for the Arts and the San Francisco Planning Department to design new prototypes of spaces and activities on Market Street, to be up for 3 days for the Market Street Prototyping Festival, we created a space of respite on the busy sidewalk. sonoGROTTO is an experiment in using affordable, ubiquitous, and recyclable materials to create new human-scaled spaces on the cavernous and over-scaled corridor. It is composed of 235 cardboard tubes fastened together. The tubes were packed, trimmed to fit within a 10-foot cube, and were carved creating seats, windows, and an oculus to view the sky above. The curved cuts on the linear tubes evoke stalactites and stalagmites, framing the sky while simultaneously filtering out the hustle and bustle at street level. As the day passes, revolving arrays of dappled-light and shifting shadows dance in and around the vicinity of the grotto.

Built for $3,500, sonoGROTTO is completely reusable, recyclable and/or compostable – made entirely of cardboard and steel bolts. Digital design and modeling enabled the production of full-scale surfaces that were used as templates to manually fabricate each individual tube. After each tube was marked, it was cut and assembled by hand in a simultaneously high and low-tech construction process.

sonoGROTTO proved itself to be successful in engaging the public, fostering interaction, and provided human-scaled space. It is an economical and adaptable system that can be deployed for short-term events, as well as be a template for more permanent urban installations. This prototype structure can be quickly assembled and deployed creating comfortable places to pause and rest, allowing people to talk to each other or just appreciate the view in dense corridors where most people are too hurried to appreciate their surroundings. It can be placed in urban centers, as a folly in the landscape, within offices spaces, or hospitality environments. After the installation, the project was relocated to a large warehouse office space where it could again provide comfortably sized places to sit and mitigate the scale of the vast and oversized space.

Leave A Comment